9 D’OCTUBRE AL CEIP LA SOLANA


 

Un any més l’efemèride del 9 d’Octubre ha estat especial per a tota la comunitat educativa del CEIPLASOLANA d’Ontinyent.

El Grup de Danses, l’associació de Gegants i Cabets, el Casal Jaume I, la colla de dolçaines i tabals El Regall, famílies, alumnat i professorat han col·laborat per realitzar una mostra dels valors socials i culturals dels valencians i les valencianes.

Enguany al CEIP LA SOLANA ens havem centrat en el treball del ball dels cabets aprofitant que a finals d’octubre tindrà lloc a Ontinyent, l’aplec de Gegants i Cabets que es realitza cada quadrienni.

Al hall de l’escola trobarem una bonica exposició amb 25 cabets aportats per les famílies acompanyats dels cartells dels aplecs cedits per l’associació de Gegants i Cabets.

A les aules s’ha treballat el procés d’elaboració de l’orxata usant xufes valencianes i gaudint de tastar l’exquisida orxata casolana. A infantil l’alumnat ha fabricat les seues closques amb materials reutilitzats per poder tocar al ritme del ball dels cabets.

Des de l’àrea de música i Educació Física s’ha treballat el ritme i la dansa per aprendre els diferents passos del ball dels cabets i els rols que té cada figura en la representació.

El divendres dia 7 d’octubre es va posar en escena el treball realitzat prèviament a les aules amb el luxe de  comptar amb la presència de les famílies després de dos anys de pandèmia. A les 12h el grup de 3r de primària arribava a la pista coberta portant la flama de la llengua acompanyats pel cabet Joan Fuster del Casal Jaume I i un grup de percussió i dolçaines format per pares, mestres i alumnat de l’escola.

Durant l’acte de celebració es va poder gaudir del ball de les jotes de “La Serra” i “Benigànim” per part del grup de danses, la lectura d’un manifest i la interpretació de dues peces molt representatives amb tabal i dolçaina “El cant dels Maulets” i la “Muixeranga”.

El moment més emotiu va estar la representació del ball dels Cabets d’Ontinyent per part de l’alumnat de 5é i 6é on la figura del Rei dels Cabets ordenava a tot el seguici i els més de 200 xiquets i xiquetes de l’escola La Solana tocaven amb les seues closques el conegut ritme de la cançó popular dels Cabets d’Ontinyent.

Cal recordar que el bon fer en el treball de l’efemèride del 9 d’Octubre va valdre la distinció “Empar Granell” atorgada pel Casal Jaume I l’any 2019 a la direcció de l’escola posant en valor la integració dels diferents sectors de la comunitat educativa i la participació del teixit associatiu local.

Continuem fent escola, continuem fent que LA SOLANA siga la casa de tots i totes perquè com deia Vicent Andrés Estellés “allò que val es la consciència de no ser res si no s’és poble”.

 

 

Comentaris